vrgorac dogadjanja
danijagoda
dani jagoda

Dani jagoda

 

U svibnju i lipnju kad cijeli kraj zamiriše jagodama, vrijeme je za izlete i berbu jagoda. Na promociji mirisnih plodova u Makarskoj i pučkoj fešti u Vrgorcu uz glazbeni program degustiraju se jagode i raznovrsni proizvodi od od ovog zamamnog voća koji je postao vrgorački brend.

 

Dan Vrgoračkih jagoda - 14. 05.

 

Promocija ove ukusne delicije koja je postala prepoznatljiv brend Grada Vrgorca bit će popraćena pjesmom i ugodnom atmosferom. Svi prolaznici će se moći zasladiti jagodama u kombinaciji sa šlagom.

 

Seoske igre u Dusini - Nedjelja uoči 30.05.

 

Utrka s jagodama i jabukama, „jaje u žlici“, „potezanje konopa“ i mnoge druge igre nadmetanja, kao i glazba u živo u naselju Dusina Općine Vrgorac svake godine jamče veselu zabavu. .

dani jagoda
lipanj
tin ujevic

Dan Grada Vrgorca, Sv. Petar i Pavao - 15. 06. - 29.06.

 

Tradicionalno svake godine 29. lipnja na dan sv. Petra i Pavla obiježava se Dan Grada Vrgorca. Program započinje dvotjednim sportskim nadmetanjima mjesnih odbora u balotama, koncertima i kazališnim predstavama te na sam Dan Grada održava se tradicionalni vjerski sajam i prigodan večernji program.

 

S Tinom u Vrgorcu - 30.06. – 05.07.

 

Festival „ S Tinom u Vrgorcu“ je sedmodnevna kulturno – književna manifestacija u čast Tina Ujevića koja ugošćuje brojne pjesnike, glazbenike i umjetnike. U kulturnom programu ističe se Likovno-književna nagrada „ Tin i ja“ na kojoj nastupaju učenici Osnovnih škola diljem Hrvatske. 05.srpnja, na rođendan velikog pjesnika i završnoj večeri „S Tinom u Vrgorcu“ u Tinovoj kuli dodjeljuje se prestižna pjesnička nagrada „Tin Ujević“ koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika za najbolju knjigu poezije ostvarenu protekla godine.

 

Ganga Fest - Žlibina 30. 07.

 

Žlibina je najbolje mjesto za organiziranje festivala ovakve vrste, jer  je ganga, kako je rečeno, kulturno blago jedne i druge krajine. Na festivalu su nastupili brojni sastavi i grupe iz BiH i Hrvatske od gangaša do diplara i guslara.

stinomuvrgorcu
godinj klesanje

Tragom tradicije i pučke arhitekture - 2. vikend u kolovozu

 

Jednodnevna manifestacija tradicionalnih običaja u Velikom Godinju, Raščane Sajam domaćih specijaliteta i rukotvorina, radionica klesanja i zidanjakamena, vršidba i priče s guvna i folklor

 

Music Festival "Kotezi" - 14.08.

 

Velika Gospa - 15.08.

 

Tradicionalni vjerski sajam u Velikom Prologu pokraj Vrgorca

 

Multi kulturalni festival „Zagora gori“ - sredina kolovoza

 

Open air festival „Mali Mrcko“

vrgorac godinj
vrgorac rujan
biklijada

07. i 08.09. Mala Gospa

 

Dvodnevni Vjerski sajam u Zavojanima

Berba grožđa ili trgačina i pripreme za mlado vino

 

Dani bikle i Biklijada - Prvi tjedan u Listopadu

 

Tijekom rujna i listopada od berbe grožđa do Svi Svetih pije se tradicionalno piće koje se u vrgoračkom kraju naziva Bikla. To je mješavina mladog crnog vina i kozjeg mlijeka, krepkog okusa i iznenađujuće ružičaste boje kojom se bikla i prepoznaje. Biklijada u Vrgorcu u ambijentu stare jezgre Grada, glavna je turistička manifestacija, centralna pučka fešta posvećena bikli, pjesmi i tradicionalnim običajima. Održava se prvog vikenda u listopadu s bogatim sadržajima; večernji sajma domaćih proizvoda i rukotvorina starih zanata, degustacija bikle i gastronomskih specijaliteta, glazbeno-zabavni program folklora i klapske pjesme te športsko nadmetanje u bućanju.

Na vrh

bikla slike
bikla