U izuzetnom ambijentu jednog od najljepših hrvatskih trgova, u petak 7.06.2013. na Prokurativama održana je kulturno-zabavna manifestacija ,,Tragom prošlosti Dalmacije – Dalmacija od antike do danas”. Na trenutak smo se vratili u prošlost te doživjeli zvukove, okuse, mirise i duh minulih vremena. Publika, među kojom su bili i dožupan Splitsko-dalmatinski Ante Šošić, direktor županijske turističke zajednice Joško Stella te savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, imala je priliku uživati u bogatom zabavnom programu. Program je obuhvaćao sedam kratkih nastupa kulturno-povijesnog karaktera koji su prenijeli najupečatljivije događaje iz povijesti i kulture Dalmacije, njezinih otoka i obale, te Dalmatinske zagore.

Organizator manifestacije bio je Dalmatian Hot Spots magazin i udruga Dalmatia Event. Manifestacija je započela povorkom svih sudionika preko splitske rive koju su pratili ugodno iznenađeni turisti. Svaka grupa izvođača imala je štand na kojem su predstavili proizvođače i stare zanate svoga kraja. Stare zanate i običaje Dalmatinske zagore pokazali su nam članovi kulturno umjetničkog društva „Vrgorska krajina“. Njihov nastup okarakterizirala je snažna izvedba i koreografija o tradicionalnim životnim slikama, putničko pivanje, ganga te ojkanje – poseban način pjevanja podrijetlom iz Dalmatinske zagore, uvršteno na UNESCO-ov popis ugrožene nematerijalne baštine 2010. godine.

Na štandu TZ Grada Vrgorca članovi Kud-a filetirali su pršut , domaće sezonsko voće i povrće a klasična prezentacija Grada Vrgorca upriličena je s mnogobrojnim izvornim suvenirima, promotivnim materijalima te najznačajnije manifestacije našeg kraja.

...natrag